![](/media/lib/110/n-kawa-2e3fd6993df18af255a61b8ee7741c8e.jpg)
Obniżono kategorię zagrożenia nowotworami, do jakiej przypisywana jest kawa
27 czerwca 2016, 12:59Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (ang. International Agency for Research on Cancer, IARC), agenda Światowej Organizacji Zdrowia, obniżyła kategorię zagrożenia, do jakiej przypisywana jest kawa.
![](/media/lib/249/n-chris-hendon-and-max-dashwood-15-7d84e66c949bd6a543f45bfabe91779d.jpg)
Schłódź kawę przed zmieleniem. Będzie lepiej smakować!
16 czerwca 2016, 06:01Miłośnicy kawy z Uniwersytetu w Bath odkryli, że kluczem do smaczniejszego i bardziej aromatycznego naparu jest schłodzenie palonych ziaren przed zmieleniem.
![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Kawa walczy z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby
14 kwietnia 2016, 11:02Dodanie kawy do diety osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) może pomóc odwrócić typowe dla niej procesy.
![](/media/lib/242/n-go-cubes-5a9c5e633fc050f59b6f76cbd6a0fc72.jpg)
Nowy sposób na przebudzenie: kawowe kostki do żucia
16 marca 2016, 07:22Geoffrey Woo i Michael Brandt, szefowie firmy Nootrobox z San Francisco, mają interesującą propozycję dla zabieganych kawoszy - jadalne kofeinowe sześciany Go Cubes. Każda kostka to odpowiednik wypicia połowy kubka zaparzanej kawy.
![](/media/lib/236/n-maka-z-kawy-f11456e7b321f0dd9bd2540f2003b81c.jpg)
Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę
8 stycznia 2016, 13:30Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.
![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Zidentyfikowano związki z kawy, które zapobiegają cukrzycy typu 2.
7 grudnia 2015, 10:39Wypijanie 2-3 kubków kawy dziennie chroni przed cukrzycą typu 2. Duńscy naukowcy zidentyfikowali 2 związki, którym można przypisać to działanie.
![](/media/lib/233/n-bzyg-zapylajacy-kolendre-371d146d1f85bb5977b7649b1f8487f3.jpg)
Co może pszczoła, a co inny zapylacz
4 grudnia 2015, 07:25Rolnicy, którzy wykorzystują pestycydy oszczędzające pszczoły (Apiformes), lecz zabijające inne owady, mogą ignorować ważną grupę zapylaczy - twierdzi międzynarodowy zespół naukowców. Jego pracami kierowała dr Romina Rader z Uniwersytetu Nowej Anglii.
![](/media/lib/104/n-kawa-116421c79da9de3cd3fdcbf3450c623a.jpg)
Kawa z Irlandii Północnej?
29 października 2015, 09:57Jeśli eksperyment lokalnych przedsiębiorców - Phillipa Millsa z palarni kawy Johnsons w Lisburn i architekta krajobrazu Davida Pattersona - się powiedzie, na rynku może się pojawić kawa z Irlandii Północnej.
![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Kawa zaburza zegar biologiczny
21 września 2015, 09:28Popołudniowa kawa zaburza zegar biologiczny człowieka. Jeśli na 3 godziny przed zwyczajowym położeniem się do łóżka wypijemy ilość kawy odpowiadającą podwójnemu espresso, to nasz zegar biologiczny zostanie przesunięty o 40 minut.
![](/media/lib/110/n-kawa-2e3fd6993df18af255a61b8ee7741c8e.jpg)
Kawa zmniejsza ryzyko wznowy raka jelita grubego
20 sierpnia 2015, 11:03Regularne picie kawy zapobiega nawrotom raka jelita grubego i zwiększa szanse na wyzdrowienie.